Čitaonica | Meteorologija

Hoće li se vrapci ženiti ovog Valentinova

13.02.2011. | Đurđica Marković

"zaljubljeni ptičji svijet"Ne znam da li znate, ali Valentinovo ima svoje sljedbenike i u životinjskom svijetu. Kaže to stari običaj iz sjeverozapadne Hrvatske, po kojem se vrapci u noći uoči Valentinova „žene“. Probudite li se ujutro uz zvuk veselog cvrkuta, najbolji je to znak da je svadba bila dobra. A za dobru svadbu, kod nas ljudi, vrijeme igra prilično važnu ulogu, zar ne!? Pa nekako mislimo da ni vrapcima nije sasvim nevažno! Pogledajmo onda kakvo nas vrijeme očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak.

 Nakon nekoliko iznadprosječno toplih dana, veljača je pokazala svu raskoš svoje ćudljive naravi, pa nam je tijekom subote vratila gotovo zimski ugođaj. Temperature su iz sata u sat bile sve niže, a u Podravini je pao i slab snijeg. Takve, razmjerno niske temperature, u kopnenoj će se Hrvatskoj zadržati i danas, a uz sive i tmurne oblake, druženje u toplom domu uz dobro društvo, glazbu, čašu vina, kavu ili čaj, za ljubitelje slatkog kockicu-dvije čokolade, bit će sasvim ugodan uvod u nadolazeći dan Svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

 A vrapci?

 Noć će biti razmjerno hladna, no na sreću, ne i prehladna –  na kopnu s temperaturama koje će se  kretati između -2 i 2°C, na moru osjetno ugodnija, od 4 do 9°C. U unutrašnjosti zemlje bit će pretežno oblačno, na Jadranu uz manje oblaka, pa će i mjesečina biti vidljivija, no ono što je za pernate ljubavnike sigurno najvažnije, noć će u cijeloj zemlji biti bez oborina.

 S obzirom na sve gore rečeno, nema sumnje da će vrapčji rod i uoči ovog Valentinova svoj pir proslavljati širom Lijepe Naše! Načulite ujutro dobro uši, sigurni smo da će veseli ptičji cvrkut govoriti u prilog našoj tvrdnji!