Čitaonica | Meteorologija

Izloženost suncu

10.05.2018. | Đurđica Marković

Sunčevom ultraljubičastom zračenju od svih ljudskih organa najviše su izloženi naša koža i oči. Iako su kosa i nokti također izloženi, s medicinskog stajalište to je manje značajno. Posljedica izloženost UV zračenju mogu biti akutni i kronični učinci na zdravlje kože (eritem, starenje kože, rak kože), zdravlje očiju (fotokeratitis, snježno sljepilo, katarakt) te na stanje imunološkog sustava. Dok UV-B zračenje uglavnom uzrokuje eritem i različite vrste raka kože, UV-A zračenje ima izrazit učinak na potkožno tkivo i može promijeniti strukturu kolagena i elastičnih vlakana ubrzavajući starenje kože. Pri tome treba naglasiti da koža ima kapacitet prilagođavanja UV zračenju proizvodnjom melanina (tena) koji štiti od UV izloženosti, dok ljudsko oko takav kapacitet nema.

Tipovi kože

Štetni učinci UV zračenja ne ovise samo o primljenoj UV dozi, nego i o osjetljivosti pojedinca. Ljudska koža najčešće se dijeli na četiri glavne grupe, a prema sposobnosti kože da se razvije pigmentacija. Ta klasifikacija je prikazana u slijedećoj tablici koja također daje i približnu dozu (u J/m2) potrebnu da se dobije crvenilo kože (1 MED).

Fototip kože I II III IV
Stvaranje tena nikad katkad uvijek uvijek
Opekline od sunca uvijek katkad rijetko nikad
Boja kose crvena plava smeđa crna
Boja očiju plava plava/zelena siva/smeđa smeđa
1 MED 200 J/m2 250 J/m2 350 J/m2 450 J/m2

Minimalna eritemalna doza (Minimal Eritemal Dose – MED), je veličina upotrijebljena za opis eritemalnog potencijala UV zračenja. 1 MED je definiran kao učinkovita UV doza koja uzrokuje percepcijsko crvenilo na do tada neizloženoj koži. S obzirom da ljudski organizmi nisu jednako osjetljivi na UV zračenje, zbog različitih sposobnosti samozaštite njihove kože (pigmentacije), 1 MED varira među europskom populacijom u rasponu od 200 do 500 J/m2.