Čitaonica | Meteorologija | U korak s vremenom

Jača opasnost od toplinskog vala! Ne zanemarujte savjete stručnjaka, provodite mjere zaštite!

11.08.2019. | Đurđica Marković

Ljeto je na svom vrhuncu, ruku pod ruku s njim idu i visoke temperature zraka. Ovih dana one ne samo da prelaze granicu vrućine, već se u dijelovima zemlje penju i prema 40 ºC, a tople noći onemogućuju neophodan noćni odmor.

Iako vrućine, koje već neko vrijeme karakteriziraju vrijeme u Hrvatskoj, nisu nešto što se u ovom dijelu godine ne očekuje, dulji toplinski valovi  zaista su opasnost za zdravlje i važno je slijediti preporuke stručnjaka kako bi se izbjegle moguće loše posljedice. Također je dobro prisjetiti se da su temperature zraka izmjerene na gradskom asfaltu, na mjestima bez osvježavajućeg efekta drveća, trave i vode, i nekoliko stupnjeva više od onih izmjerenih u meteorološkim kućicama!

S obzirom na gore rečeno, biometeorološke prilike diljem zemlje su zahtjevne već nekoliko dana, osobito za kronične bolesnike i ljude osjetljive na vrijeme, a danas će se, uz očekivani daljnji rast temperatura zraka, i pogoršati u odnosu na jučer. U unutrašnjosti Hrvatske toplinski val predstavljat će umjerenu, a na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu veliku opasnost za zdravlje. U takvim okolnostima, stručnjaci preporučuju izbjegavati izlaske i fizičke napore u najtoplijem dijelu dana, rashlađivati boravišne prostore, učestalije se odmarati, a uz laganiju hranu uzimati i dovoljno tekućine. Kronični bolesnici trebaju svoju terapiju prilagoditi težim vremenskim uvjetima.

Što nas čeka u novom tjednu?

Početkom novog tjedna toplinski će val dosegnuti svoj vrhunac u cijeloj zemlji, te će u unutrašnjosti Hrvatske predstavljati veliku, a na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu vrlo veliku opasnost za zdravlje.

Na Jadranu će se i u utorak zadržati vrlo velika opasnost od toplinskog vala, dok će u unutrašnjosti Hrvatske ostati slično prethodnom danu noću, a manje opasno danju. I dalje se u najtoplijem dijelu dana preporuča ograničavanje izlazaka i zaštita od UV zračenja, učestalije odmaranje, nošenje prozračne i široke odjeće od prirodnih materijala, uzimanje lagane hrane uz dovoljno tekućine, te ostale mjere za zaštitu od vrućine.

O mjerama zaštite od vrućine na ljudski organizam možete pročitati i u našem prvom ovogodišnjem tekstu o valu vrućina, onom lipanjskom, koji možete pronaći ovdje

I ne zaboravite – velike vrućine opasne su i za životinje! Osigurajte im vodu i pomozite da prežive.