Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Je li točno da munja nikada ne udara dva puta na isto mjesto?

22.08.2020. | Đurđica Marković

Empire 2

Vjerovanje da munja nikad ne udara dva puta na isto mjesto nije baš točno. U njujorški neboder Empire State Building munja je udarila već tisuću puta.
No taj neboder nikada nije bio oštećen, jer njegov čelični kostur djeluje kao divovski gromobran i svaki udar odmah provede u zemlju.

Od udara munje višestroko je stradao Roya „Dooks“ Sullivan, bivši čuvar nacionalnog parka.  Prema Guinessovoj knjizi rekorda, između 1942 i 1983. (kada je umro) munja ga je pogodila čak sedam puta. Prvi puta prošla je kroz njegovu nogu i otkinula mu nokat na nožnom palcu. Drugi puta  mu je spalila obrve i onesvijestila ga. Bilo je to 1969. godine.  Sljedeće mu je godine, nakon udara munje, ostalo oduzeto rame. Godine 1972, munja  mu je zapalila kosu pa je morao na glavu izliti kantu vode.  Godine 1973.  munja ga je kroz šešir pogodila u glavu, zapalila mu kosu, izbacila ga iz kamioneta i skinula mu lijevu cipelu. U šestom udaru, 1976. godine, ozlijeđen mu je gležanj. Zbog zadnje munje koja ga je pogodila 1977. godine završio je u bolnici s opeklinama na prsima i trbuhu.

Poznati su i mnogi drugi slučaju koji potkrepljuju netočnost tvrdnje iz naslova.

Pogledajte kako ako izgleda Empire State Building pod udarom munje!