Čitaonica | Meteorologija | U korak s vremenom

Kako se zaštititi od UV zračenja?

10.05.2018. | Đurđica Marković

Koliko se god sunce povezivalo s boravkom na otvorenom, odmorom i uživanjem u životu, za današnjeg čovjeka ono je i izvor opasnosti, što svake godine potvrđuju tisuće novih slučajeva malignih tumora kože. Stručnjaci stoga upozoravaju na štetnost pretjeranog sunčanja i neprestano ističu važnost dobre zaštite kože. No, preplanulost je i dalje u modi, biti preplanuo sinonim je za ljepotu. Pri tome se zaboravlja na činjenicu da je preplanulost zapravo obrambena reakcija kože koja proizvodi više pigmenta melanina kako bi se zaštitila od viška UV zračenja. Kako bismo, ipak, uživali u svemu dobrome što nam sunce donosi i pruža, a zaštitili se od negativnih utjecaja UV zraka, potrebno je propisno se zaštitite pri boravku na otvorenom!

Zaštita kože

Koža se najbolje štiti odjećom. Šešir, košulja dugih rukava i duge hlače pružaju najbolju zaštitu. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom potrebno je zaštititi kremom koja sadrži UV-B i UV-A filtre. Za prvih izlaganja suncu to trebaju biti kreme visokog zaštitnog faktora, a posebnu pažnju treba posvetite zaštiti beba i male djece. Opekotine od sunca zadobivene u djetinjstvu mogu prouzročiti rak kože u kasnijem životnom periodu. Bebe treba štititi kremama namijenjenim iznimno osjetljivoj dječjoj koži, a u najtoplije doba dana najbolje je držati ih podalje od sunca!

Pazite da ne izgorite!

Opekotine od sunca stvaraju trajnu štetu, pa iako vremenom zacjeljuju, one povećavaju opasnost od raka kože u kasnijim godinama. Imate li madež koji mijenja veličinu, oblik, boju, svrbi, pecka ili krvari – ne izlažite ga suncu i posjetite svog liječnika. Osobe vrlo svijetlog tena te svijetle ili crvene kose, kao i izrazito pjegave osobe, trebaju pojačanu zaštitu. U periodu od 10 do 16 sati potražite hlad!

Kako odabrati i upotrijebiti zaštitnu kremu

Zaštitni (SPF) faktor naznačen na pakiranju kreme za sunčanje govori nam koliko je dotična krema učinkovita. Više vrijednosti SPF-a garantiraju učinkovitost zaštitne kreme. Za odabir najpogodnijeg zaštitnog faktora može poslužiti slijedeća tablica. U njoj su naznačene SPF vrijednosti za različiti tip kože i različiti UV indeks.

Preporučeni SPF faktori za različit fototip kože i različite vrijednosti UV indeksa

UV indeks Fototip kože
I II III IV
0-2 15 12 9 6
3-5 30 25 15 12
6-7 40 30 25 15
8-10 50 40 30 20
11 i više 60 50 40 30

Zaštita očiju

Oči se trebaju zaštititi sunčanim naočalama koje sadrže UV-B i UV-A filtere. Prema E.C. direktivi, 89/686/CEE, proizvođači bi trebali stavljati kategoriju zaštite stakala od vidljivog i UV svjetla na prednju stranu naočala. Za opću upotrebu se preporuča kategorija 3, a za aktivnosti visokog rizika kao što su planinarenje ili jedrenje preporuča se kategorija 4. Nadalje, zbog bočne izloženosti preporučuje se uporaba naočala s bočnom zaštitom. Takav savjet je posebno važan za djecu jer je transmisivnost UV zračenja kroz dječje oči puno veća nego kod odraslih – dječja retina je slabije zaštićena. Načelo je da se sunčane naočale bez UV zaštitnih filtera ne koriste.