Čitaonica | Meteorologija

Kakvo nas vrijeme čeka nakon sunčane, vjetrovite i iznadprosječno tople nedjelje

17.03.2019. | Đurđica Marković

Sredina  ožujka ove je godine sličnija  kraju sviblja ili početku lipnja. No, ožujak je, ipak, u svom većem dijelu zimski mjesec, pa nas već u ponedjeljak čeka jače pogoršanje vremena  praćeno zahlađenjem i kišom, a u gorskoj Hrvatskoj i snijegom i susnježicom.

No, krenimo redom.

Sunčana, vjetrovita i iznadprosječno topla nedjelja

Današnji dan proteći će uz pretežno sunčano, iznadprosječno toplo i vjetrovito vrijeme. Na širem riječkom području, a sporadično i u gorskom kotaru, može biti prolazne, povećane naoblake uz koju može pasti i malo kiše ili kakav kraći pljusak.

Na kopnu će puhati umjeren do jak jugozapadni vjetar, koji u gorju može imati i olujne udare, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Jutros u 6 sati u Otočcu je izmjereno 0 °C, najtopliji kopneni gradovi bili su Slunj i Ogulin s 12 °C. U istom terminu na obali i otocima mjerilo se od 10 do 14 °C. U najtoplijem dijelu dana u gorskoj Hrvatskoj očekuje se od 14 do 18 °C, u unutrašnjosti zemlje bit će toplije, između 19 °C na zapadu i 24 °C na krajnjem istoku, dok će obala i otoci imati od 13 do 19 °C.

Jače pogoršanje vremena na početku novog tjedna

Veći dio zemlje početkom novog tjedna će zahvatiti jače pogoršanje vremena praćeno kišom i lokalnim pljuskovima, u većini predjela već prijepodne, na istoku od sredine dana. Uz značajan pad temperatura zraka, u gorju će kiša prijeći u susnježicu i snijeg. Na južnom Jadranu zadržat će se pretežno sunčano i suho vrijeme.

Na kopnu će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu će biti umjerenog i jakog juga, na njegovom sjevernom dijelu u okretanju na jaku buru s olujnim udarima.

Jutarnje temperature zraka na kopnu između 6 i 10 °C, na moru od 11 do 14 °C, dnevne u većini kopnenih predjela od 3 do 7 °C, na istoku od 10 do 14 °C, a na obali i otocima između 10 °C na sjevernom Jadranu i 17 °C na krajnjem jugu. Popodne i prema kraju dana očekuje se daljnji pad temperatura zraka, osobito na kopnu.

Sredinom tjedna smirivanje i proljepšanje

Na većem dijelu Jadrana u utorak će biti promjenljivo oblačno uz povremenu kišu, početkom dana i lokalne pljuskove. Na krajnjem jugu te na otocima južnog Jadrana bt će djelomice sunčano i većinom suho. U kopnenoj Hrvatskoj bit će pretežno oblačno uz kišu, u gorskoj Hrvatskoj i snijeg i susnježicu.
Bit će vjetrovito. Na kopnu će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu će biti umjerene i jake, podno Velebita na udare i olujne bure, u južnoj Dalmaciji puhat će umjereno jugo.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati većinom između 0 i 5 °C, dok se na Jadranu u jutarnjim satima očekuje od 6 °C na njegovom sjevernom dijelu do 13 °C u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature u gorskoj Hrvatskoj kretat će se od 2 do 5 °C, u unutrašnjosti zemlje očekuje se između 9 °C u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i 14 °C na krajnjem istoku, a na obali i otocima od 10 °C na sjevernom Jadranu do 18 °C na krajnjem jugu.

U većem dijelu zemlje srijeda će biti pretežno, u Slavoniji i Dalmaciji djelomice sunčana, pri čemu na dalmatinskoj obali postoji mogućnost za malo mjestimične kiše ili kakav lokalni pljusak.

Diljem zemlje i dalje će biti vjetrovito. U kontinentalnoj će Hrvatskoj biti umjerenog, u gorju i jakog, sjeveroistočnog vjetra, a na Jadranu umjerene i jake bure, koja će podno Velebita imati olujne udare.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim područjima od -2 do 2 °C, na istoku više, do 4 °C, na obali sjevernog Jadrana između 4 i 7 °C, a na dalmatinskoj obali i na otocima od 9 do 13 °C. Najviše dnevne temperature zraka u većini kopnenih predjela između 8 i 13 °C, u gorskoj Hrvatskoj malo niže, na sjevernom i srednjem Jadranu od 12 do 17 °C, a na Jugu između 18 i 21 °C.

I u nastavku tjedna očekuje se većinom sunčano, a prema vikendu i sve toplije vrijeme.