Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kolovoz 2017 – kolovoz za pamćenje

02.09.2017. | Nebojša Subanović

Ovogodišnji kolovoz definitivno je kolovoz za pamćenje! Nekima po ljetnim ljubavnim avanturama,  većini nas po ekstremnim vremenskim prilikama. Tu prvenstveno mislim na temperature i oborine. Ili bolje da kažem – sušu.

Ne bih se čudio da je u televizijskim izvještajima reportera s terena ovog kolovoza najčešća uzrečica bila „ne sjećaju se ni najstariji žitelji“. Nisam sklon statistici sjećanja, jer sjećanje je selektivno. Brojevi nisu, iako postoji i teza kako je statistika ispravna znanstvena metoda da se dođe do krivih zaključaka.

Kako god, okrenuo sam se brojevima.

Obradio sam tri meteorološke veličine: srednju dnevnu temperaturu, najvišu dnevnu temperaturu i količinu oborine za Rijeku, Zagreb Maksimir, Osijek Čepin, Zadar, Knin, Split i Dubrovnik.

Srednja dnevna temperatura

Srednja dnevna temperatura računa se iz temperatura izmjerenih u 7, 14 i 19 sati.

Iz gornjeg grafikona vidljivo je kako je prva polovica kolovoza bila nešto toplija od druge. Zahlađenje je došlo s jednim kratkotrajnim pogoršanjem oko 12.  kolovoza,  koje nije donijelo značajnijih oborina, ali je „oborilo“ temperature. To donekle potvrđuje izreku dalmatinskog pučkog meteorologa kako “prva kiša oko Velike Gospe znači i kraj ljeta“.

Od promatranih gradova  „najhladniji“ su bili Zagreb i Osijek, dok su najtopliji bili Zadar, Split i Knin.

Najviša dnevna temperatura

Iako smo svi bili uvjereni kako će ovoga kolovoza biti oboren apsolutni temperaturni rekord Hrvatske od 42,8 °C izmjeren u Pločama 4. kolovoza 1981., to se, ipak, nije desilo.

Donja tablica pokazuje najviše dnevne temperature „ulovljene“ u promatranim gradovima.

Postaja Tmax[°C] Dan
Rijeka Kozala 39.5 2017-08-05
Zagreb Maksimir 37.7 2017-08-04
Osijek Čepin 38.2 2017-08-10
Zadar Puntamika 36.3 2017-08-04
Knin 42.3 2017-08-10
Split Marjan 37.9 2017-08-09
Dubrovnik Gorica 36.1 2017-08-10

Kako je vidljivo, Knin je „omanuo“ tek za kojih pola stupnja!

Od tablice mjesečnih rekorda meni je puno zanimljiviji donji graf s prikazom najviših dnevnih temperatura ostvarenih tijekom kolovoza.

Knin je na početku kolovoza imao šest uzastopnih dana u kojima je temperatura preskočila 40°C, a gotovo pola mjeseca je bila iznad 35! Kod ostalih gradova uočavamo sličan model, ali s nešto niže postavljenom letvicom.  Sve krivulje se gotovo cijelo vrijeme nalaze iznad 30°C! I to je pravi problem ovog kolovoza! U Zadru, Kninu i Splitu je prvi toplinski val trajao 11, a u Dubrovniku čak 20 dana!

Oborine

Kiša je ovoga kolovoza bila rijetka pojava i rezervirana uglavnom za kopnene krajeve i nešto malo sjeverni Jadran. Oborine su u glavnom bile vezane uz prolaske brzih frontalnih poremećaja koji su praktički pretrčali preko Hrvatske donoseći kratkotrajna osvježenja i pokoju neveru na Jadranu te katastrofalne oluje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i u Istri.