Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Kontemplacija o zadarskom ljetu

23.08.2017. | Nebojša Subanović

Stariji žitelji Zadra i okolice tvrde kako s  prvom kišom oko Velike Gospe prestaje ljeto u Zadru. Kako već desetljećima ljetujem u Diklu kraj Zadra, na prvu bih bio sklon složiti se s njihovom tezom.

Tim činom bih lako mogao pasti u zamku statistike sjećanja koja se debelo kosi sa znanstvenim metodama. Ono što se broji, to su – brojevi! Zato sam se okrenuo zapisima s meteorološke postaje Zadar Puntamika.

Kako bih utvrdio prestaje li, uistinu, zadarsko ljeto sredinom kolovoza, analizirao sam dvije veličine: temperaturu, precizinije, srednju dnevnu temperaturu, i dnevnu količinu oborine. Ova potonja mi je više trebala poslužiti kao “marker” pojave kiše oko Velike Gospe.

Analizairao sam 17-godišnji niz, od 2000-2016 te napravio godišnje razdiobe srednje dnevne temperature zraka i dnevne oborine. Netko bi mogao reći kako je taj niz prekratak za klimatološku analizu. Slažem se. Ali to je najbolje što imam na raspolaganju.

Srednja dnevna temperatura se računa po formuli:

 

formula

 

gdje su:

T7 – temperatura u 7 h po lokalnom vremenu

T14 – temperatura u 14 h po lokalnom vremenu

T21 – temperatura u 21 h po lokalnom vremenu

Klimatološko ljeto uključuje lipanj, srpanj i kolovoz, a na donjoj slici je vidljiva razdioba srednjih dnevnih temperatura po danima:

Kada to malo zumiramo:

 

Voilà! Ulovio sam ga! Iza 10 kolovoza srednjak dnevnih srednjih temperatura više ne prelazi 26°C! Mogli bi reći kako nakon 10. kolovoza temperatura padne u prosjeku za 2°C u odnosu na razdoblje srpnj i početak kolovoza!
A zadnji tjedan kolovoza ne treba ni spominjati! Tu temperatura postaje “gotovo jesenja”!

Razdioba oborina je prilično “mutna”:

ljeto

Ne može se baš uočiti neki porast oborine nakon Velike Gospe, no uočljiv je “pik” oborina 10. kolovoza. To je vjerojatno “ta ciklona” koja “prekida” zadarsko ljeto.

Na kraju moram priznati: stari žitelji zadarskog kraja ipak imaju pravo – zadarsko ljeto “prestaje” prvom kišom oko Velike Gospe. Statistika njihovog sjećanja se neumoljivo slaže sa statistikom meteoroloških mjerenja, barem kad je riječ o posljednjih 17 godina.