Čitaonica | Meteorologija | Oceanografija | Zanimljivosti

More, aerosol i klimatske promjene

08.12.2014. | Đurđica Marković

Ako duboko udahnete morski zrak, vrlo je vjerojatno da udišete i aerosol (koloidno raspršene čestice tekućih ili krutih tvari u zraku kao što su magla ili dim) koji je potekao iz mora. Ali tu se ne nalazi samo sol, već i mnoštvo drugih tvari, uključujući i bakterije te fitoplankton, čak i viruse. A s obzirom da aerosol iz mora utječe na formiranje oblaka, utječe i na klimu.

6940877193_c94340c79a_b

Znanstvenici koje podupire američki National Science Foundation (NSF) trenutačno istražuju koja je uloga aerosola iz mora u nastanku oblaka, odnosno kakav je njihov utjecaj na vrijeme i promjenu klime jer je upravo to jedno od trenutačno većih pitanja u vezi klimatskih promjena.

U NSF-ovom Center for Aerosol Impacts on Climate and the Environment kemičari su provodili laboratorijska istraživanja interakcije oceana i atmosfere kako bi proučili na koji način promjena kemijskog sastava morske vode utječe na mogućnost morskih aerosola da sudjeluju u formiranju oblaka.

Jedan od prvih rezultata pokazao je da porastom količine bakterija u morskoj vodi potencijal za nastanak oblaka na aerosolu te iste vode drastično opada, a istovremeno se smanjila količina fitoplanktona i klorofila. Ovi rezultati su od važnosti jer se zasada biološka aktivnost mora procjenjuje pomoću satelitskih snimaka boje mora koja se mijenja s koncentracijom klorofila, a takva mjerenja mogu ne zabilježiti cvjetanje drugih organizama, kao što su bakterije.

Cilj istraživanja je naći što bolji način prikazivanja aerosola u računalnim klimatskim modelima.

Izvor: NSF, oceansinc.org.