Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Ocjena mjeseca: lipanj 2021

05.07.2021. | Nebojša Subanović

Mnogima će lipanj 2021. zasigurno ostati u sjećanju kao mjesec s “paklenim” vrućinama. No, što kažu brojevi? Potvrđuju li i oni našu percepciju? Pogledajmo!

Analizirali smo dvije odnosno tri meteorološke veličine, oborinu, broj dana s oborinom i temperaturu, za pet hrvatskih gradova: Zagreb, Osijek, Rijeku, Zadar i Dubrovnik. Evo što kažu brojevi.

Oborina

U usporedbi s višegodišnjim prosjekom, od 2000. do 2020. godine, ovogodišnji je lipanj definitivno bio ispod prosjeka 2000-2020., izuzev Osijeka koji je bio nekako “u normali”. Razlog tako malim količinama oborina je mali broj prelazaka ciklona preko naših krajeva. Ovako suh bio je i početak prve dekade ovog milenija.

Iz  zadnja dva stupca tablice oborina vidi se kako su amplitude mjesečnih količina oborina u lipnju prilično velike. Pa se kreću od 0,2 do 180 mm u slučaju Dubrovnika ili od 10,6 pa do 188 mm u slučaju Osijeka. Drugim riječima, sve je prirodno „pod kapom nebeskom“.

Kada se gleda broj dana s oborinom, dakle broj dana u kojima je zabilježena nekakva količina oborine, vidimo da su svi promatrani gradovi „podbacili“, posebno Zagreb, Osijek i Rijeka.

Temperatura

Kada se ovogodišnji lipanj gleda kroz prizmu temperatura, ovogodišnji je lipanj bio osjetno topliji i od lanjskog i od višegodišnjeg prosjeka. I opet je tome uzrok rijetko premještanje ciklonalnih sustava preko naših krajeva, puno vedrih ili malo oblačnih dana te dotok toplog afričkog zraka.

Na grafikonu hoda srednjih dnevnih temperatura zraka se lako uočavaju prilično veliki skokovi tako da su amplitude od 5 do 9 °C, što je za mjesečne značajan iznos.

Najniža se dnevna temperatura mjeri u periodu od 18 sati prethodnog do 6 sati tekućeg dana, a najviše od 6 do 18 sati.

Iz donje tablice vidi se kako su najviše izmjererene lipanjske temperature u svim promatranim gradovima preskočile 30 °C, a u Osijeku i Zagrebu i 35 °C.