Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Ocjena mjeseca: svibanj 2021.

01.06.2021. | Nebojša Subanović

naslovnica

Dok je trajao, o svibnju 2021. godine govorilo se i pisalo koješta, da je ovakav i onakav, kišovit, hladan, vjetrovit, jesenji… No pogledajmo brojeve, samo se oni broje!

Analizirali smo dvije odnosno tri meteorološke veličine, oborinu, broj dana s oborinom i temperaturu, za pet hrvatskih gradova: Zagreb, Osijek, Rijeku, Zadar i Dubrovnik. Evo što kažu brojevi.

Oborina

U usporedbi s višegodišnjim prosjekom, od 2000. do 2020. godine, ovogodišnji je svibanj bio definitivno osjetno kišovitiji u Zagrebu i Rijeci. U Zadru i Dubrovniku je oborina bilo manje nego što statistika kaže da bi trebalo biti dok je Osijek nekako bio sukladan višegodišnjem prosjeku. Ako uspoređujemo s lanjskim svibnjem, izuzev Osijeka, ovogodišnji je svakako bio kišovitiji, posebno u Zagrebu i Rijeci.

Iz tablice oborina se vidi kako su amplitude mjesečnih količina oborina u svibnju poprilično velike. Pa se kreću od 8 do 158 mm u slučaju Osijeka ili od 10 pa do 288 mm u slučaju Rijeke. Drugim riječima, sve je prirodno „pod kapom nebeskom“.

Kada se gleda broj dana s oborinom, dakle broj dana u kojima je zabilježena nekakva količina oborine, vidimo da su Zagreb i Rijeka osjetno, a Osijek i Zadar tek nešto iznad višegodišnjeg prosjeka dok je Dubrovnik „podbacio“.

Temperatura

Kada se ovogodišnji svibanj gleda kroz prizmu temperatura, od promatranih gradova samo je u Zagrebu bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka, dok je u Rijeci, Zadru i Dubrovniku bio baš onakav kakvim statistika kaže da bi trebao biti. Osječki svibanj je, pak, bio nešto malo topliji od višegodišnjeg prosjeka.

U usporedbi s lanjskim svibnjem, ovaj je bio ili tek nešto malo hladniji, ili „tu negdje“.

Amplituda srednjih mjesečnih temperatura za svibnja je također velika i kreće se u rasponu od 5 do 7 °C.

Na grafikonu hoda srednjih dnevnih temperatura zraka se lako uočavaju prilično veliki skokovi kojih je jedino Dubrovnik bio pošteđen.