Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Proljeće, dobro nam došlo!

20.03.2019. | Đurđica Marković

Večeras u 21 sat i 58 minuta u naše krajeve i kalendarski stiže proljeće. Njegovim dolaskom dani postaju sve dulji, temperature sve više, a vegetacija koja je dobar dio zime prespavala, ponovo se budi.

Nekad davno Kelti su slavili početak proljeća kao uskrsnuće Sunca, a u starom Rimu njegov je početak označavao početak jedne nove godine. U staroj Grčkoj početkom proljeća ponovo se rađao Dioniz.

Jeste li znali da je svjetski poznati Stonehenge konstruiran na jedinstven način, tako da se u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira!?

Iako je prosječno proljeće u našim krajevima prijelazno godišnje doba između zime i ljeta, pa su i njegove karakteristike takve, posljednjih godina sve češće kao da iz zime skočimo u ljeto i preskočimo mnogima najdraže godišnje doba. Prema podacima DHZ-a, prošle godine, primjerice, srednja temperatura zraka za proljeće (ožujak, travanj, svibanj) na svim je analiziranim postajama bila viša od prosjeka za razdoblje 1961. – 1990. Anomalije srednje proljetne temperature zraka kretale su se u rasponu od 1,8 ºC (Daruvar i Knin) do 2,8 ºC (Bjelovar, Zavižan i Dubrovnik). Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2018. godine opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo, dok se dio istočne Hrvatske te šire područje Ogulina i Knina nalazi u kategoriji vrlo toplo.

Kad je riječ o oborinama, i one su na većem broju analiziranih postaja u postotku bile više od višegodišnjeg prosjeka. Količine su se kretale od 64% proljetnog prosjeka u Ogulinu do 177% u Kninu.

Prema raspodjeli percentila oborinske prilike za proljeće 2018. godine svrstane su u sljedeće kategorije: vrlo sušno (šire područje Ogulina), kišno (šire područje Siska te dio sjevernog i srednjeg Jadrana, vrlo kišno (šire područje Gospiša i Zadra), ekstremno kišno (dio sjevernog Jadrana i šire područje Knina) i normalno (preostali dio Hrvatske)

Kakvo nas proljeće očekuje ove godine

Prema prognostičkim materijalima dostupnim na internetskim stranicama velikih meteoroloških portala te izjavama meteorologa DHMZ-a, trend proljeća koje više liči ljetu nego pravom proljeću nastavit će se i ove godine, pa će, kako se čini, proljeće i ove,  2019. godine, biti toplije od uobičajenog. Ipak, ni ove se godine ne mogu isključiti i kraća hladnija razdoblja.

I za kraj, poklanjamo vam nekoliko zaista lijepih fotografija proljeća u europskim gradovima.

proljeće_Europa 2