Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Samo ne jugo!

01.11.2012. | Đurđica Marković

„Joj, ne opet!“, najčešća je reakcija na samu najavu juga u vremenskoj prognozi! Naravno, stanovnici srednjeg i južnog Jadrana itekako dobro znaju što to znači. Nije to samo nagovještaj velikih valova, poplavljene obale, ulica, kuća i kafića, gustih i tamnih oblaka i kiše, često i vrlo obilne, već i mnogobrojnih smetnji koje se nerijetko osjećaju i u kontinentalnim dijelovima zemlje (južina).

Smetnje uzrokovane jugom

Najčešćih simptomi koji se javljaju kada puše jugo su: osjećaj malaksalosti i psihofizičke slabosti, smušenost, bezvoljnost, glavobolja i loše raspoloženje, smanjenje pozornosti, ponekad i do mjere koja zahtijeva liječenje.

U rijetkim slučajevima može doći i do napadaja groznice, naročito kada vanjska temperatura zraka dosegne vrijednosti iznad 35°C, a relativna vlažnost zraka je velika. Simptomi se pogoršavaju jer je spriječeno znojenje i na taj se način tijelo ne uspijeva osloboditi nakupljene topline.

Ako su udari vjetra vrlo jaki, uz rast temperature i relativne vlažnosti, postoji i opasnost od toplotnog udara ili sunčanice.