Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Stiže li nam prva ovogodišnja marčana bura?

01.03.2020. | Đurđica Marković

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, čini se da će se se dijelovi naše zemlje tijekom utorka i srijede nakratko oprostiti od proljetnih temperatura i vremena . Taj “klik” iz jednog u drugo godišnje doba na Jadranu će obilježiti jaka i olujna bura.

Ožujak je na Jadranu među najvjetrovitijim mjesecima u godini. Najčešće puše bura, o čijoj silovitosti i moći gotovo da nije potrebno govoriti. U narodu se često govori o tri silovite i moćne ožujske bure, poznate  kao “marčane bure“. Kako se čini, prva od njih ove godine  stiže na sjeverni i srednji Jadran u utorak sredinom dana i popodne, bit će jaka i olujna, a podno Velebita moguće i s orkanskim udarima, da bi se krajem utorka te tijekom noći na srijedu proširila većim dijelom obale. Osim već poznatih teškoća u prometu, kako cestovnom, tako i onom morskom, pratit će ju i  pad temperatura zraka, iako blaži nego u unutrašnjosti zemlje.

Vjerovanje da u ožujku moraju zapuhati tri velike bure potkrepljuje činjenica da je ožujak na Jadranu jedan od najvjetrovitijih mjeseci, a najčešće puše upravo bura. Pučki meteorolozi tri su datuma odredili kao one “burovite”. Iako variraju od područja do područja,  najčešće su to  7., 17. i 27. ožujka, a na otocima srednjeg Jadrana 7., 14. i 21. ožujka.

Ako se prognostički materijali pokažu točnima, ovogodišnja prva marčana bura, prema pučkoj meteorologiji malo će uraniti, no po snazi i silini bit će u granicama uobičajenog.

Foto: Filip Trezner