Čitaonica | Meteorologija

Što je zrnati snijeg?

20.11.2011. | Đurđica Marković

Ovih dana meteorolozi su u svojim prognozama najavljivali zrnati snijeg. Za slučaj da ste se i vi upitali o čemu se zapravo radi, i po čemu se to zrnati snijeg razlikuje od onog „običnog“, odgovor sam potražila u literaturi i na internetu.
„Meteorološki pojmovnik i višejezični rječnik“ Branka Gela i drugih, zrnati snijeg definira kao „oborinu sastavljenu od vrlo sitnih, neprozirnih i bijelih ledenih zrnaca iz stratusa ili magle. Zrnca su prilično plosnata ili dugoljasta; promjer im je obično manji od 1 mm. Padaju u malim količinama pri temperaturi nižoj od 0°C; ne kao pljusak.“

U prosincu 2007. godine prognozeri na BBC-u i radio postajama Velike Britanije najavili su u višim predjelima Britanije zrnati snijeg. Prema napisima iz britanskih medija, izraz je mnoge zbunio te izazvao pravi val žalbi.

Met Office, krovna britanska meteorološka organizacija, inzistirala je na točnosti izraza. „Snježne pahulje i zrnati snijeg različite su stvari“ rekao je Dave Britton iz Mett offica. „Zrnati snijeg čine zrnca leda koja izgledaju poput zrnaca riže, promjera oko 1 mm, dok je snježna pahulja sastavljena od kristala leda i  može imati promjer do 2,5 cm.  U prirodi zrnati snijeg i snježne pahulje egzistiraju oduvijek, i govoriti o jednoj ili drugoj formi ne znači mijenjati način na koji se opisuje snijeg“, pojasnio je Britton.  

Zrnati snijeg manji je i plosnatiji od zrna obične  tuče.  Pada kada je hladno i kada je nebo pokriveno maglom ili niskim oblacima. U isto vrijeme pada samo malena količina zrnatog snijega, nikada se ne formira  pljusak.  

Iz svega napisanog možemo sigurno tvrditi da nam za bijelu zimu zrnati snijeg nije dovoljan. Pravi zimski ugođaj dolazi samo sa snježnim pahuljama!