Čitaonica | Meteorologija

U Hrvatsku stigla hladna fronta, temperature i do 20 stupnjeva niže od nedjeljnih, a u dijelovima zemlje pao je snijeg

18.03.2019. | Đurđica Marković

Velike dijelove Hrvatske danas je pogodilo jače pogoršanje vremena praćeno obilnom kišom, a u Gorskom kotaru i Lici snijegom, zbog kojeg se na nekim cestama promet odvija znatno otežano te je potpuno zabranjen za vozila bez zimske opreme.

Osim u Gorskom kotaru i Lici, snijeg je nakratko padao i u Karlovcu i Ogulinu, mjestimice i u Zagorju. Baš kao što su predvidjeli naši prognostičari, dnevne temperature zraka u nekim su dijelovima Hrvatske pale na vrijednosti između 2 i 7 ºC, pa ako znamo da su se jučer u najtoplijem dijelu dana panjale i do 25 ºC, promjena vremena koja je zahvatila našu zemlju zaista je neugodna, posebice ljudima osjetljiim na vrijeme i kroničnim bolesnicima.

Na sjevernom Jadranu zapuhala je jaka i olujna bura, a prema pisanju portala IstraMet, istarsku općinu Lanišće u ranim poslijepodnevnim satima zasula je obilna tuča. S daljnjim padom temperatura zraka kiša je na dijelu Ćićarije i na Učkoj prešla u snijeg.

Zbog mokrih i skliskih kolnika te jakog i olujnog vjetra potreban je poseban oprez u vožnji, a informacije o stanju na cestama možete pratiti ovdje.

U utorak će diljem zemlje biti pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, u gorskoj Hrvatskoj snijeg i susnježicu, a u Dalmaciji i poneki pljusak praćen grmljavinom, lokalno moguće i izraženiji, pri čemu se glavnina oborina očekuje u prvom dijelu dana.

Na kopnu će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu će biti umjerene i jake, podno Velebita na udare i olujne bure, na krajnjem jugu puhat će umjereno jugo.

Jutarnje temperature zraka na kopnu većinom između 0 i 5 °C, u istočnoj Slavoniji moguće i neznatno više, na Jadranu od 5 °C na njegovom sjevernom dijelu do 13 °C u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature u gorskoj Hrvatskoj od 2 do 5 °C, u unutrašnjosti većinom između 7 i 10 °C, a na obali i otocima od 9 do 15 °C, na krajnjem jugu moguće malo više.