Čitaonica | Meteorologija

Utjecaj bure na čovjeka

02.02.2011. | Đurđica Marković

"bura" Da vjetar djeluje na ljudski organizam na dva načina, opći i specifični, već  znamo. U tekstu o fenu pisali smo o općem načinu utjecanja vjetrova na čovjekov organizam, a danas ćemo se baviti specifičnim načinom na koji na nas djeluje bura. O karakteristikama bure nećemo govoriti, o njima smo već pisali u „Vjetrovima u Hrvatskoj“, već ćemo nešto više reći o utjecaju bure na ljudski organizam, pa time i zdravlje, s posebnim osvrtom na djelovanje mračne bure.

 Kako bura djeluje na ljudski organizam

Vedra bura, koja donosi kristalno vedro nebo, čist i proziran zrak te odličnu vidljivost, zimi donosi vrlo hladan zrak, a ljeti ugodno osvježenje, no još je važnija činjenica da ona donosi i dobro raspoloženje i ugodu, pa je vjetar koji se dočekuje s radošću, naročito kad zapuše iza juga.

 "glavobolja"Priča s mračnom burom posve je drugačija.  Ona, naime, utječe na živce, tetive i mišiće, zbog čega uzrokuje neurološke i mijalgičke bolove kod osoba koje boluju od artropija, naročito kod starijih osoba koje boluju od odmakle osteoporoze. Budući je hladan vjetar, bura uzrokuje i sužavanje krvnih žila zbog čega dolazi i do poremećaja u cirkulaciji, koji mogu pogoršati kardiovaskularne patologije, naročito kod osoba starijih od šezdeset godina koje boluju od kardiopatija i koronaropatija.

 Još je jedno obilježje mračne bure itekako poznato – ona pobuđuje glavobolje, naročito migrene koje se iz dana u dan mogu pogoršavati.