Čitaonica | Mjesec po mjesec

Prosinac

01.12.2019. | Đurđica Marković

staza u snijegu

Na što pomislite na sam  spomen prosinca? Većina ljudi pomisli na zimu i snijeg. No, je li prosinac i po svojim osnovnim meteorološkim karakteristikama pravi zimski mjesec, i karakterizira li ga zaista snijeg?

Prosinac je mjesec s trideset jednim danom. Uz ime mjeseca vezuje se više priča. Prva kaže da je ime dobio po riječi ‘prositi‘, jer se u tom mjesecu puno prosi. Adventski je običaj obilaziti kuće te pjevati i prositi darove, ili se pak misli na povećani broj prosjaka pred crkvama. Druga verzija povezuje ime sa zimskim suncostajem, jer sunce prosine, odnosno sunce se ponovno rađa i dani nakon solsticija postaju duži. Kod Rimljana je prosinac bio deseti mjesec u godini, stoga mu je latinsko ime decembar, što dolazi od riječi decem (deset).

Njegovom prvim danom počinje klimatološka zima. Ona astronomska ove će godine početi 22. prosinca u 5:19, što je i trenutak zimskog solsticija. Mnogi slave ponovno rađanje Sunca, budući da nakon zimskog solsticija počinje novi godišnji Sunčev ciklus.

No, pogledajmo kakav je prosinac kad je riječ o vremenu i vremenskim (ne)prilikama u našim krajevima.

Mjesec prosinac  hladniji je od svog prethodnika, studenog, za 4 stupnja. Na obali se srednja temperatura zraka kreće oko 8°C, a u kopnenim predjelima oko 4°C. Vrlo su česti dani s minimalnom temperaturom nižom od 0°C, takozvani hladni dani, a pojavljuju se i ledeni dani odnosno dani kada temperatura uopće ne prijeđe 0°C.

Početkom prosinca pojačana je ciklonalna aktivnost nad cijelom Europom, a te ciklone s Atlantika često zahvaćaju i Hrvatsku, no ipak, ciklona je manje nego u studenome. Naša zemlja najčešće je na granici između sjeverne (Sibirske) anticiklone i južne (Sredozemne) ciklone. U kopnenim predjelima se tada osjeća utjecaj anticiklone, dok je priobalje pod utjecajem ciklone, pa je sredina prosinca najoblačniji dio godine za naš Jadran, gdje padne i dosta kiše. Tako, primjerice, u  Dubrovniku i Splitu  u prosincu je prosječno 13 kišovitih  dana, u Šibeniku 12, a u Rijeci samo dan manje, 11. Vrijeme je vlažno, oblačno i maglovito, izmjenjuju se topli i hladni dani, ovisno o tome struji li hladni zrak sa sjevera, ili topli s juga.

Dvije važne ciklone zahvaćaju naše krajeve posljednjih deset dana prosinca, božićna i novogodišnja. S približavanjem tih ciklona najprije počne pritjecanje toplog i vlažnog zraka s juga, a nakon što ciklona prođe preko nas, vjetar okrene na hladne sjeverne smjerove i često donese snijeg.

Prosinac se smatra zimskim mjesecom pa se očekuju hladnoća i snijeg, no ni prema srednjim temperaturama, a ni prema prosječnoj visini snijega, prosinac nije pravi zimski mjesec. Ima obilježja i jeseni i zime. U Hrvatskoj je najoblačniji mjesec u godini, dok u kopnenom dijelu zemlje dodatno još slovi kao najmaglovitiji mjesec u godini. Rekorder po prosječnom broju maglovitih dana je Zagreb, čiji je 30-godišnji prosjek 10 dana s maglom, a tek neznatno zaostaju Varaždin s 8 i Osijek s prosječno 7 maglovitih prosinačkih dana. Zanimljivo je napomenuti da po jedan maglovit dan bilježe Rijeka i Šibenik! Naravno, govorimo o višegodišnjem prosjeku, a stvaran broj dana s maglom ovog prosinca može biti i nešto veći, ili manji.

Oborina je manje nego u studenom, ali više nego u siječnju, i to češće u obliku kiše, nego u obliku snijega. U nizinskim kopnenim predjelima snijega prosječno ima samo 2 centimetra dok ga se u gorju nakupi oko 5 centimetra, a samo u višem gorju snježni pokrivač je nešto deblji.

Iako mnogima nevjerojatno, u prosincu je povećana koncentracija nekih alergena. U priobalju cvate čempres, dok u kopnenim predjelima probleme može stvarati dugotrajna magla te onečišćenja u zraku.

U prosincu se veselimo  Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, slavimo Božić i Hanuku, ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Vrijeme je to adventskih putovanja, osobito u gradove srednje Europe. Vremenske prilike  uglavnom su pogodne za kraća putovanja, no pri prolasku ranije spomenutih atlantskih ciklona može biti i vrlo neugodno – hladno, vjetrovito i sa snijegom. Sredinom prosinca se otvara sezona skijanja, pa se u to  vrijeme širom zemlje organiziraju vikend putovanja na europska skijališta, posebice austrijska i talijanska, nama među najdražima.  Valja napomenuti i putovanja za Božić ili Novu Godinu. U Hrvatskoj  je u ovo doba godine sve popularniji Gorski kotar koji pruža ugođaj zime jer ima snijega, dok ga gradovi u nizini nemaju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove godine već početkom mjeseca očekuje nas jedna hladna fronta koja će unutrašnjost zemlje nakratko zabijeliti. Što se tiče ostatka mjeseca, ostaje nam da vidimo hoćemo li imati više oborine u vidu kiše ili snijega, kao što nam ostaje da vidimo i kako će se razdoblja toplijeg, hladnijeg ili prosječno toplog vremena rasporediti tijekom mjeseca u koji  upravo ulazimo.

Kako god bilo, prosinac je vrijeme blagdana pa uživajte u blagdanskom ozračju koje se osjeti na svakom koraku već od prvog prosinačkog dana!

Fotografije: meteo-info.hr, Snježni suncokret: Croatia Gorski kotar Jablan