Čitaonica | Mjesec po mjesec

Rujan

01.09.2019. | Đurđica Marković

rujan2

Evo nas u mjesecu rujnu, mjesecu koji premošćuje odlazeće ljeto i nadolazeću jesen. Iako je po svojim karakteristikama jednim dijelom ljetni mjesec, za klimatologe rujan predstavlja početak jeseni.

Ove godine rujan počinje sunčanim, vrućim i sparnim vremenom, no već se u ponedjeljak očekuje  pogoršanje vremena koje će uz kišu i grmljavinske pljuskove donijeti i osjetan pad temperatura zraka, osobito u unutrašnjosti zemlje.

Latinsko ime mjeseca je september, a dolazi od riječi septem (sedam), jer je u doba Rimljana označavao  sedmi mjesec u godini. Postoje dvije verzije o podrijetlu hrvatskog imena: jedna je da je ime dobio  po rujnoj boji svega što zrije u to doba godine ili po rumenoj boji lišća, dok je druga priča vezana uz jelene i njihov zov na parenje koji se u staroslavenskom jeziku nazivao ruj.

Rujan je prvi  od tri jesenska mjeseca (rujan, listopad, studeni), njime počinje  klimatološka jesen.

Razlika između rujna i njegovog prethodnika, mjeseca kolovoza, je značajna. Najuočljivije su razlike u temperaturi koja je za čak 4 stupnja niža nego u kolovozu, u kopnenim predjelima ona iznosi oko 16°C, na sjevernom Jadranu oko 19°C, dok se najtoplije vrijeme zadržava u Dalmaciji, gdje je srednja dnevna temperatura oko 21°C.

Sukladno temperaturi zraka kreće se i temperatura mora – na sjevernom dijelu Jadrana ona je oko 20, a na južnom 22°C.

U rujnu su dani sve kraći pa je i sunčeve svjetlosti sve manje što direktno utječe na smanjenje dnevnih temperatura. Jesen je prijelazno godišnje doba između dva ekstrema, ljeta i zime, i ako usporedimo jesen sa drugim također prijelaznim razdobljem, proljećem, primijetit ćemo da je jesen ipak toplija od proljeća, ali i znatno kišovitija. Količina oborine se u kopnenim krajevima u odnosu na kolovoz ne mijenja, dok se ponegdje na obali poveća i do 70%, što je direktna posljedica sve češćih formiranja jesenskih sredozemnih ciklona i nama najpoznatije đenovske ciklone te njihovog prelaska preko Jadrana. Ipak, najveći utjecaj na vrijeme u rujnu ima srednjoeuropska anticiklona. Kroz ljeto se pogoršanja vremena očituju brzim olujama s pljuskovima i grmljavinom, a toga je u rujnu sve manje.  U kopnenim područjima je sve češća jutarnja magla, no nije dugotrajna.

Kao što je Velika Gospa prekretnica vremenskih prilika u kolovozu, Mala Gospa (8. rujna) je prekretnica u rujnu. Prvi dio rujna prevladava sunčano i toplo vrijeme dok se poslije Male Gospe može očekivati sve manje sunčana vremena i sve češća razdoblja s kišom i osjetno nižim temperaturama. Čini se kako će ovogodišnji rujan izbjeći ovu  shemu, jer nam pogoršanje vremena praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom stiže već početkom mjeseca, no na sreću, bit će kratkotrajno.

Tijekom prvog dijela rujna vrijeme je u našoj zemlji sunčano i toplo te prije svega suho. Iako je kod nas uvriježeno da turistička sezona traje do prve kiše u kolovozu, rujan na obali itekako može biti lijep, osobito njegov prvi dio na južnom Jadranu. Upravo smo stoga sve češće svjedoci produžene turističke sezone ne samo na mjesec rujan, veći i na početak mjeseca listopada.  Ako vam se ne sviđa ideja da mjesec rujan provedete na moru, lijepo vrijeme možete iskoristiti za berbu svih plodova koji dozrijevaju tog mjeseca. U rujnu naime završava vegetacijsko razdoblje većine biljaka i ubire se voće, grožđe, kesteni te se vrši priprema za jesensku sjetvu.