Čitaonica | Aktualnosti | Oceanografija

Nezaustavljivo topljenje ledenjaka na Antarktici

16.05.2014. | Đurđica Marković

Dijelovi ledenjaka na zapadu Antarktike tope se toliko brzo da ništa ne može zaustaviti njihovo potpuno otapanje u okolni ocean, kaže grupa znanstvenika iz NASA-e i sveučilišta California-Irvine.

Santa

Područje Amundsenovog mora promatra se već 40 godina i na temelju tih promatranja znanstvenici su zaključili da su ledenjaci prošli točku nakon koje nema povratka. Prema konzervativnim procjenama, bit će potrebno nekoliko stotina godina da se sav led otopi – ti ledenjaci se tope mnogo brže nego što se pretpostavljalo. To znači da će se i procjene podizanja morske razine morati ponovno napraviti, a količina leda je dovoljna da se morska razina podigne za oko 120 cm.

Znanstvenici su do ovog zaključka došli na temelju brzine utjecanja ledenjaka u ocean u današnje vrijeme, terena na kojem se ledenjaci nalaze te koliki dijelovi ledenjaka plutaju na morskoj vodi.
Proces topljenja sam sebe pojačava – kako se ledenjaci tope tako postaju sve tanji i lakši i podižu se sve više iznad čvrstog tla. Što veći dio ledenjaka pluta na vodi to je proces topljenja brži.

Kolaps tog dijela zapadne Antarktike se čini nezaustavljiv, a činjenica da se povlačenje leda istovremeno događa na tako velikom prostoru znači da vjerojatno postoji jedinstven uzrok kao što je povećanje količine topline u oceanu ispod plutajućih dijelova ledenjaka. U ovom trenutku se raspad cijelog tog sektora čini neizbježan.

Izvor: weather.com