Čitaonica | Oceanografija | Zanimljivosti

Kako se Arktik topi, tako se Zemlja grije

20.02.2014. | Đurđica Marković

Prema nedavno objavljenoj studiji, Arktik je zbog topljenja leda mnogo manje bijel nego što je to bio prije, što uzrokuje probleme na globalnoj razini. U ljetnim je mjesecima povećana površina tamnih vodenih prostranstava što rezultira smanjenjem albeda, odnosno manjom refleksijom sunčevih zraka nazad u svemir pa posljedično Zemlja apsorbira više topline.

ubrzano otapanje leda na Arktiku

Prema Ianu Eisenmanu, glavnom autoru studije, količina te dodatne apsorbirane energije je otprilike ekvivalentna četvrtini topline koja se zadržava u atmosferi zbog efekta ugljičnog dioksida.

Na temelju mjerenja refleksije sunčeve svjetlosti Eisenman je zaključio da je Arktik između 1979. i 2011. izgubio oko 8% sjaja i da je posljedica toga zagrijavanje.

Područje sjevernog pola se uglavnom sastoji od oceana koji na površini ima ledenu koru. Ona se zimi proširi, a ljeti smanji. Maksimum topljenja arktičkog leda je tijekom rujna, a svake godine topi se sve veća površina. Ocean zatim apsorbira više sunčeve svjetlosti i voda se grije, u jesen je onda potrebno više vremena za ohlađivanje i novo formiranje leda.

Izvor: weather.com