Čitaonica | Oceanografija | Zanimljivosti

Lov na blago – Lego kockice na plažama

29.07.2014. | Đurđica Marković

Prije 17 godina, 5. veljače 1997., Tokyo Express, teretni brod na putu prema New Yorku, skoro se preokrenuo od udara vala i pritom je ispustio čak 62 kontejnera u more dvadesetak milja od Land’s Enda, najzapadnije točke u Engleskoj. Jedan od kontejnera bio je pun Lego kockica – skoro 5 milijuna dijelova.

sve
Slika: Facebook/Lego Lost At Sea

I dan danas se na obalama Cornwalla pronalaze ti šareni komadi plastike, a mnogi tragači se nadaju rijetkim primjercima – zmajevima ili hobotnicama kojih je dosad pronađeno samo tri.

Iako se mnogi vesele pronađenim kockicama, aktivisti za okoliš su zabrinuti. Unatoč tome što je ta plastika u oceanu provela više od 17 godina, na obalu stiže u gotovo savršenom stanju – skoro kao da je tek izvađena iz kutije. To je jasan znak da se plastika u morima neće samo tako raspasti i nestati.

Lego kockice zanimljive su i znanstvenicima. Oceanograf Curtis Ebbesmeyer, koji prati ovaj incident otkad se dogodio, kaže kako je još nepoznato zašto se te Lego kockice nasukavaju samo u Velikoj Britaniji. Prema njegovim riječima, plutajući bi ostaci od obala Cornwalla do Floride stigli za otprilike tri godine, a sve do nedavno te Lego kockice nisu primijećene nigdje drugdje.

Prije desetak dana stigla je nova vijest – na plaži u Australiji pronađena je mini peraja. Još se ne zna pripada li ispuštenom teretu Tokyo Expressa ali, za Ebbesmeyera, taj pronalazak zorno ilustrira teškoće pri praćenju oceanskih struja.

flipper
Slika: Facebook/Lego Lost At Sea

“Praćenje struja je kao praćenje duhova – ne možete ih vidjeti,” kazao je Ebbesmeyer BBC-u. “Jedino što možete vidjeti je gdje je naplavina započela putovanje i gdje je završila.”

Izvor: weather.com.