Čitaonica | Oceanografija | Zanimljivosti

Sante leda oko Floride?

24.10.2014. | Đurđica Marković

Novo istraživanje o oceanskoj cirkulaciji pokazalo je da su tijekom posljednjeg ledenog doba, prije oko 21 000 godina, sante i otopljeni led sa sjevernoameričkog ledenjaka redovito stizale do obala Južne Karoline, pa čak i juga Floride. Do tog su zaključka istraživači došli proučavajući brazde koje su sante leda napravile dok su prelazile preko morskog dna na jugoistoku SAD-a.

otapanje leda

To je prvo istraživanje koje je pokazalo da su sante leda, nakon što je započelo topljenje Laurentidea, masivnog ledenjaka koji je prekrivao veći dio Kanade i velike dijelove sjevera SAD-a, povremeno stizale sve do Miamija i Bahama – dakle prelazile su udaljenost od oko 5000 kilometara.

iceberg-map-e1413295294164

Istraživači su analizirali slike morskog dna između rta Hatteras i Floride te našli oko 400 brazdi nastalih povlačenjem velikih santi leda po dnu mora. Prema dubini brazdi, koje su nastale kad su sante došle u pliću vodu, pretpostavlja se da je debljina santi bila oko 300 metara – u današnje se doba toliko velike sante leda mogu naći samo oko Grenlanda.

Izvor: earthsky.org.