Čitaonica | Oceanografija

Sjevernojadranska bura – čimbenik bogatog života u Jadranu

17.02.2014. | Nebojša Subanović

Tim od petnaestak oceanografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije proveo je istraživanja mora tijekom i nakon orkanske bure krajem siječnja i prve polovice veljače 2012. godine, dakle prije dvije godine u ovo doba, i rezultate objavilo u međunarodnom znanstvenom časopisu Ocean Science.
Snažna dugotrajna bura pokrenula je tonjenje iznimno hladne i guste vode u Tršćanskom zaljevu te njezino strujanje uz morsko dno prema južnom Jadranu, objašnjava dr. Ivica Vilibić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

slika

Struja je za dva do tri tjedna došla do Jabučke kotline i usporila dok ju nije napunila, a potom nastavila prema jugu te u iduća tri do četiri mjeseca snažno utjecala na oceanografska svojstva ne samo Jadranskog nego i istočnog dijela Sredozemnog mora, kazao je.
Osim u Jabučkoj kotlini ona je napunila depresije u priobalnim dijelovima istočnog Jadrana, gdje se hladna voda zadržala i do godinu dana, kazao je Ivica Vilibić.
Stručnjaci su pomno pratili uvjete nastanka i kretanja tih struja na četrnaest stalnih i povremenih postaja te u nizu terenskih istraživanja. Tako su po prvi put dokumentirali i dokazali kretanja za koje su ranije imali znanstvene pretpostavke.
Pored navedenih uvjeta, formiranju tako guste vode doprinio je smanjeni dotok jadranskih rijeka, na prvom mjestu rijeke Po.

bura

Profesor Vilibić napominje da je ta pojava važna za razvoj morskih organizama. Za hrvatski dio Jadrana je pogotovo važna istočnojadranska ulazna struja, “odnosno kompenzacijska struja za gustu jadransku vodu koja izlazi u pridnenom sloju iz Jadrana”.
Ona donosi vodu relativno bogatiju hranjivim tvarima u istočni dio Jadrana iz Jonskog mora. “Bura također obogaćuje duboke slojeve Jadrana kisikom što je važno za njegov živi svijet”, kazao je.