Čitaonica | Oceanografija | Zanimljivosti

U kakvoj su vezi školjkaši i globalno zagrijavanje

19.10.2017. | Nebojša Subanović

Ako ste mislili kako je vaš limeni ljubimac jedini krivac za globalno zagrijavanje, ili je to vaših stotinjak krava, bili ste u zabludi! Naime, Univerzitet u Stockholmu došao je do iznenađujućih otkrića!

Znanstveni tim Stockholmskog univerziteta, predvođen Stefanom Bonaglije, dao si je zadatak izračunati kolike su emisije metana i dušičnog oksida makrofaune u Baltičkom moru.

U tom naumu definirali su makrofaunu kao podvodne beskralježnjake veće od jednog milimetra. Metan i dušični oksid koji emitiraju proizvode bakterije što žive u njima.

Prema njihovim rezultatima, samo dvije grupe beskralježnjaka – školjke s dva kapka i morski crvi emitiraju oko 9,5% ukupnih stakleničkih plinova koji dolaze iz Baltičkog mora.

Za usporedbu, to je ekvivalent emisiji koju proizvodi 20.000 mliječnih krava. Iako je stado od 20.000 krava mali dio svih svjetskih krava, istraživače zabrinjava toliko velika emisija školjkaša Baltičkog mora!

Kako Baltičko more predstavlja samo 0,1% svjetskih oceana, to implicira koliki je udio svih svjetskih školjkaša što žive na dnu oceana koji do sada nije uziman u obzir!

Nadalje, ekipa je utvrdila kako sedimenti morskoga dna u kojima žive školjke i morski crvi ispušta osam puta više stakleničkih plinova nego oni u kojima ih nema.

Iako zvuči čudnovato, mali stanovnici morskoga dna mogu djelovati jednako kao i krave – obje skupine bitno doprinose emisiji metana zbog bakterija u svojim crijevima.

“Te male, ali vrlo mnogobrojne životinje mogu igrati važnu, do sada zanemarenu ulogu u određivanju količine emisije stakleničkih plinova u moru” ističe Bonaglia.

Studija je objavljena u časopisu Nature.