Čitaonica | U korak s vremenom

Advent bez kuhanog vina? Nikako! Kušajte ono od Frankovke i Graševine Feravina na kućici Hercig na Adventu u Zagrebu!

07.12.2019. | Nebojša Subanović

Tmurno i hladno zimsko vrijeme traži nešto čime ćemo se zagrijati, osobito ovih predblagdanskih dana dok švrljamo od jedne do druge adventske kućice. Ima li ičeg boljeg od kuhanog vina, za koje neki kažu da grije bolje i od zagrjaja?

Uostalom, kakav je to Advent bez čaše kuhanog vina? A kad je riječ o kuhanim vinima, Frankovka, puna voćnih okusa i s manje tanina, dobar je odabir za crno kuhano vino, dok će ljubitelji laganijih vina odabrati bijelo – od svježe Graševine s naglašenijim kiselinama.

Vinoljupci i pravi poznavatelji vinske scene znaju da se najbolje hrvatske Frankovke i izvrsne Graševine njeguju u podrumima Feravina u Feričancima, a njihovi stručnjaci otkrivaju da su začini poput zvjezdastog anisa, klinčića, kardamoma, muškatnog oraščića, cimeta u kori i malo crnog papra, idealni za kuhanu Frankovku, dok u kuhanu Graševinu ide đumbir i suho voće poput grožđica, ribiza, brusnica. Za skladan okus u crnoj varijanti treba izbjegavati limun, a u bijeloj naranču. Još nekoliko kapi ruma i uživat će svi koji rado mijenjaju šalicu toplog čaja ovim zimskim napitkom koji „grije bolje od zagrljaja“.

Upravo pod tim sloganom vrhunske kuhane Frankovke i Graševine s potpisom ove slavonske vinarije možete degustirati na adventskoj kućici Hercig u Gajevoj ulici. Vruća čaša vina odlično paše uz debracinke, domaće češnjovke, kobasice od divljači, a ako ste niste ljubitelj vrućih varijanti, tu su linije Dika i Miraz Feravina, ali i pjenušci Francesca i Graseco koje možete sljubiti uz ukusne germknedle.

Foto: Tomislav Smoljanović