Čitaonica | U korak s vremenom

Meteorološke tajne u izradi štrukli

29.09.2016. | Nebojša Subanović

Što imaju zajedničko Antun Mihanović i meteorolog Nebojša? Na prvi pogled je lako uočljivo kako je to oblik nosa!

Je li takav oblik nosa obilježje finih, tananih umjetničkih duša koje svijet gledaju nekim drugim, posebnim očima  te nam taj svoj doživljaj nastoje predočiti stihovima, slikom, glazbom? Antun Mihanović je to definitivno bio.

No, malo dublja analiza, introspekcija osobnosti Antuna Mihanovića i meteorologa Nebojše pokazuje kako njih dvojica imaju još nešto zajedničko. To je ljubav prema zagorskim štruklima! Iako je Antun Mihanović pjevao o mnogo uzvišenijim stvarima, mnogi su znani i neznani autori opjevali ovaj gastronomski dragulj Hrvatskog Zagorja i Međimurja.

Zagorski štrukli, taj gastronomski grb sjeverozapadne Hrvatske, neopisiv je u jednoj rečenici. On naprosto ima mnoštvo oblika, varijacija, tema, tonova, nota, boja, okusa…. Ipak, temelj svih štrukli je jedinstven i u njemu leži tajna dobrog štrukla! A to je tijesto nadjeveno sirom. Ako tu fulate, nikakve kasnije intervencije, dodaci, načini pripreme ili serviranja neće pomoći. Štrukle mogu biti pečene, kuhane, slatke, slane, s prezlama ili bez, omotane pancetom, pošpikane šunkom, ovakve ili onakve, ali u svakoj od njih, u njihovoj biti, srži, suštini, leži to tijesto nadjeveno sirom.

Pa kakve to ima veze s meteorologijom?

E pa ima. Vjerovali ili ne, ima!

Osim činjenice kako meteorolog Nebojša obožava štrukle na sve moguće načine, postoji jedna važna stvar kod izrade, pripreme tijesta za štrukle. Osim omjera oštrog i glatkog brašna, koliko jaja, soli, vode, ulja postoji još jedna važan moment, a to je temperatura zraka pri kojoj se ta vrlo složena operacija miješenja tijesta obavlja. Ukoliko je temperatura pogrešna, sve tajne omjera sastojaka, duljina i snaga miješenja te stajanja-zrenja tijesta padaju u vodu!

A to tvrdi Mirko Ljubić, chef kuhinje dvorca Mihanović. Kao nevjerni Toma morao sam se i sam uvjeriti u točnost te tvrdnje. Oboružan svi svojim meteorološkim znanjem i iskustvom uputio sam se u dvorac Mihanović kako bih s grupom novinara prisustvovao izradi i degustaciji Mirkovih zagorskih štrukli te prezentaciji novog menija restorana dvorca Mihanović.

Reprezentativni à la carte restoran Dvorac Mihanović nudi bogatstvo tradicionalnih i nacionalnih jela. No, jeste li znali da su se tu nekada kraljevi gostili obilnim dvorskim večerama uz taktove dvorske glazbe i animaciju dvorskih sluga? Pilo se iz drvenih vrčeva, jelo iz glinenih posuda, a gozbe su trajale do dugo u noć. Ta prošlost u Termama Tuhelj nije zaboravljena, nego pretočena u novu ponudu kojom se goste želi razmaziti onim najboljim što gastronomija Zagorja nudi. Dvorska večera oduševit će vas posebno kreiranim slijedom jela i atraktivnim načinom prezentacije hrane i pića s jedne strane, a s druge zabavnom animacijom osoblja i animacijskog tima.

Mirko Ljubić, chef kuhinje, kreirao je novi jelovnik inspiriran zagorskim krajem i duhom prošlosti. Podijeljen je na zagorska jela pripremljena prema recepturama karakterističnima za Hrvatsko zagorje, dvorska jela iz vremena grofa Brigljevića, nekadašnjeg vlasnika dvorca, te vitalna jela koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata, lagano meso i svježe povrće i začine.

Ambasadorica Terma Tuhelj, poznata pjevačica grupe Novi fosili, Sanja Doležal kaže: „U krivu smo ako mislimo da će nam dobri štrukli ili odrezak telećeg mesa s prilogom i salatom naštetiti, jer raznolikost prehrane je upravo ono što nas održava zdravima. Uvijek volim doći u restoran Dvorac Mihanović jer pruža poseban doživljaj – od otvaranja pjenušca sabljom, preko umjetnosti na tanjuru, pa sve do prekrasne prirode i ambijenta“.

Nema se Sanjinim riječima što ni dodati ni oduzeti. Naprosto morate otići do dvorca Mihanović i prepustiti se gurmanskim doživljajima i užicima.

Nakon toga, ili prije – kako vam je drago, možete se rekreirati u Termama Tuhelj. I to ima svojih čari. Nisu stari Rimljani bez veze izmislili pojam terme.