Čitaonica | U korak s vremenom

Vino uz slasticu – nova eno gastronomska priča u Zagrebu

05.02.2020. | Nebojša Subanović

Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s Vinom uz žlicu tijekom prošle godine, Renata Cisar i Mustafa Topčagić, dvojac koji stoji iza ovog zanimljivog i uspješnog eno gastronomskog projekta, odlučio se za mali predah – za Vino uz slasticu!

Domaćin ovog nesvakidašnjeg eventa, na kom je uz pet odabranih vina predstavljeno pet slastica, bila je zagrebačka kavana Procaffe, odnosno njen prekrasno uređen wine bar.


Tomislav Jagunić, Tomislav Bolfan, Igor Škvorc, Narko Havaši i Sven Đozo

Vinarima je ponuđeno da iz asortimana Procaffea sami odaberu koja bi slastica najviše odgovarala uz njihovo vino, što se pokazalo dobrom odlukom. Voditelj Procaffea, Tomislav Teklić, pobrinuo se da slastice budu prezentirane u degustacijskim količinama kako se ne bi kalorijski previše opteretilo uzvanike iz svijeta medija.


Degustacija je započeta sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery 2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju kraj Kutine.

Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, znan kao dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako „pomiriti“ s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi „petrolejski“ Riesling. Ova kombinacija je od strane novinara proglašena i najboljom na prvom eventu Vina uz slasticu.

 Belje je već odavno sinonim za brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama zadržavaju boutique kvalitetu. Takav je slučaj i s njihovim polusuhim Roséom 2018, majstorski spravljenim od pinota crnog i cabernet sauvignona. Nažalost, na promociju nije mogao doći nitko od predstavnika Belja, ali bi sigurno i oni uživali u sljubljivanju njihova sočnog i aromatičnog Roséa s Procaffeovom Panna cottom.


Što bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. S obzirom da se ostatak obitelji morao posvetiti iznenadnoj grupi turista u svojoj vinskoj kušaonici i vinariji, čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član – Zvonimir Jagunić – koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Na preporuku njegova iskusnijeg brata Dominika, ovaj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.


Premijerno Vino uz slasticu okončano je uz premijerno vino – Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bio prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu, za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju, nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.


Gutljaje vina i zalogaje slastica olakšale su negazirana i gazirana voda Römerquelle. I svakako ne zaboravimo napomenuti da je i Vino uz slasticu kao i dosadašnja Vina uz žlicu odano pratila destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od Divlje kruške i Suhe smokve.

FAMA / Foto: Nikola Zoko