Čitaonica | U korak s vremenom

Vinski univerzum Zagreb – obrazovno-promocijska priredba na kojoj mladi vinari predstavljaju svoja vina mladima

22.01.2020. | Nebojša Subanović

Vinski univerzum Zagreb, prvi hrvatski festival za mlade vinare, održat će se u četvrtak 30.1.2020., od 15 do 21h u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik.

Vinski univerzum je obrazovno-promocijska vinska priredba. Glavni protagonisti festivala su mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji svoja vina predstavljanju mladim posjetiteljima. Cilj, ideja i nit vodilja festivala je: edukacija, bolja promocija, kultura uživanja u vinu i umjerenost u vinu! Svaki mladi vinar, osim klasične promocije svojih vina ima i poseban zadatak: edukaciju mladih posjetitelja o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu. Svaki izlagač ima temu po kojoj će posjetitelji zapamtiti vinariju i vina. Stoga je najvažnija snažna edukativna nota festivala koja se ostvaruje kroz riječi i entuzijazam mladih vinara. Priredba je tematski osmišljena da pruži maksimalni doživljaj mladim posjetiteljima i vinarima. Na samoj priredbi bit će pratećih sadržaja (dvije edukativne radionice: 1. Malvazija & malvazija: priča o terroiru; 2. Vino i hrana: sljubljivanje za početnike), a vinarima će se kroz dodatne aktivnost pokušati otvoriti novi prodajni kanali za ciljanu publiku. Održat će se i nagradna igra za posjetitelje i izlagače. Nakon festivala, Klub studenata Agronomskog fakulteta (KSA) organizira „After Party“.

Vinski univerzum prvi put je organiziran u prosincu 2015. u Ljubljani gdje je polučio velik uspjeh. Priredbu je tada posjetilo oko 700 mladih posjetitelja, koji su uz pomoć vinara i festivalskog programa upoznali kulturu vina. Svake je godine slovenski Vinski univerzum sve bolji i popularniji. Vinski univerzum Zagreb 2020. osmišljen je po uzoru na slovenski model, ali je u potpunosti prilagođen hrvatskim vinarima i uvjetima.

Vinski univerzum Zagreb se organizira uz podršku Vinskog univerzuma Ljubljana, Kluba studenata Agronomskog fakulteta (KSA), Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i Turističke zajednice Zagrebačke županije. Medijski partneri su stručni časopis Restaurant & Hotel i Julio Frangen Foto Foodie. Voda festivala: Jana & Jamnica. Prijatelji festivala: udruga Vinoljupci, Vina mosaica doo, Vuglec breg, Gastrofanatik, HAPIH (HRv.agencija za poljoprivredu i hranu), Durance, Art Bite Yaya. Ambasadori Vinskog univerzuma su Tatjana Hažić za Međimurje i Dominik Anđelini za Istru. Kao izlagači sudjeluju i vinarske grupe Agronomskog fakulteta u Zagrebu, veleučilišta u Požegi te Riječkog veleučilišta, (Poljoprivredni odjel Poreč). Na radionici sljubljivanja vina i sireva na konferenciji za medije kušana je Cetinka vinarije Bačić s Korčule i Malvazija Anđelini iz Istre uz sireve sponzora – trgovine delicija Gastrofanatik: Žminjski sir mljekare Latus, Žminj i Mladi trapist MIH sirane, otok Pag. O sljubljivanju hrane i vina – svojoj temi na festivalu, govorio je na konferenciji – mladi vinar Dominik Anđelini.

Zainteresirani vinari još se mogu prijaviti, do 25.01., ili do popunjenja izlagačkih mjesta.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji za 90 kn u sustavu Entrio do 25.1., puna cijena je 120kn. Povratna kaucija za čaše je 50 kn. Za predstavnike medija i partnere iz HORECA sektora, program B2B s predstavnicima vinarija, održat će se na početku festivala, od 14.00-16.00.