Čitaonica | Zanimljivosti

Crkvina

02.05.2012. | Đurđica Marković

U ugodnom društvu, poslije finog  prvomajskog roštilja, poveo se razgovor o crkvini, jednoj od biljaka čija pelud tijekom svibnja zagorčava život mnogima duž Jadrana. Za one koji nisu sigurni o čemu se zapravo radi, evo osnovnih informacija.
Crkvina (Parietaria officinalis L.), ili štirenica, ščirica, kako ju se još naziva, dlakava je korovna biljka čija stabljika naraste do visine od jednog metra, s jajastim, sjajnim, nasuprotnim listovima na dugim peteljkama, koja raste pokraj putova, na zidinama i ostacima starih kamenjara.

Iako je u narodu dobro poznato njeno ljekovito djelovanje, posebice diuretsko,  danas ima mnogo osoba koje su alergične na crkvinu i kojima njena pelud stvara mnogobrojne teškoće, onemogućujući im normalan svakodnevni život.

Trajanje polinacije ovisi o klimatskim prilikama, a pelud se pojavljuje u zraku početkom proljeća i prisutan je tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Krajem travnja i svibnja dostiže najviše prosječne dnevne vrijednosti. Pelud visokog alergijskog potencijala u zraku je prisutna tijekom cijele godine.