Čitaonica | Dječji kutak | Saznaj | Zanimljivosti

Infiltracija pingvinske kolonije

02.12.2014. | Đurđica Marković

Biolozi koji se bave proučavanjem pingvina često se susreću s velikim problemima. Nakon što konačno stignu do Antarktike, najhladnijeg i najvjetrovitijeg Zemljinog kontinenta, te se približe glasnoj (a i smrdljivoj) koloniji ptica, te ih se ptice prestraše. Neke u strahu uzmu jaja i pobjegnu, ali tijekom bježanja zabrazde u teritorij susjeda koji to baš i ne cijene, što dovede do borbi i poremeti društveni poredak kolonije. Znanstvenici koji su došli proučavati životinje u njihovom prirodnom okruženju na taj način na kraju priče sami “unište” podatke koji im trebaju.

penguin-rover

U nadi da mogu smanjiti svoj utjecaj na koloniju, istraživači su se dosjetili još jedne korisne upotrebe moderne tehnologije. Da bi odredili reakciju pingvina, prvo su na testnu skupinu stavili uređaje koji su motrili rad srca, a zatim promatrali što se događa kad im se približava čovjek, a što kad se među njih pošalje rover koji izgleda kao dječji auto na baterije. Iako su malo bolje reagirali na robota nego na čovjeka, i dalje je velik broj pingvina imao povišen rad srca.

Idući korak bio je zamaskirati rover u pingvinskog ptića – takvom su robotu sramežljivi carski pingvini dozvolili da se približi, i odraslima i ptićima, a neki su čak pokušali i komunicirati s robotom.

Mirounga_leonina_male

Potaknuti dobrim rezultatima, znanstvenici su pokrenuli i probno istraživanje s južnim morskim slonovima koji obično vrlo snažno reagiraju na ljudsko prisustvo i zasada su rezultati obećavajući.

Izvor: livescience.