Čitaonica | Zanimljivosti

Lovci na maglu

07.11.2011. | Đurđica Marković

Na  našoj je planeti mnogo suhih područja, onih kojima je svaka  kapljica vode vrednija  od zlata. Jedno od takvih mjesta je pustinja Atacama. Prema NASA-i, National Geographic- u te mnogim drugim publikacijama, pustinja Atacama  najsuša je pustinja  na Zemlji, osobito regija Antofagasta u Čileu, u kojoj u jednoj godini prosječno padne tek 1 mm kiše. Pojedine meteorološke postaje kišu nisu zabilježile za čitavog svog postojanja. Područje je to  toliko suho da ni u planinama iznad 6.500 metara nema glečera niti leda.  Grupa britanskih znanstvenika izradila je studiju u kojoj sugeriraju da su neka riječna korita suha već 120.000 godina.

“I kakve sve to ima veze s maglom”, vjerovatno se pitate. E pa ima. I to velike. Zato jer se u pojedinim dijelovima Atacama pustinje javlja  morska magla, kolokvijalnog imena Camanchaca, koja algama, lišajevima pa i nekim kaktusima, osigurava sasvim dostatnu količinu vlage.

Osim toga, maglu koja se  javlja  na obalama Čilea i Perua, a koja je nastalu iznad mora i  zatim bila advektirana  u obližnje pustinje, stanovnici ovih žednih područja naučili su iskorištavati upravo za ono što im najviše treba – “proizvodnju” vode!  Kada magla stigne nad pustinju gdje je  zrak puno topliji,  kapljice se toliko smanje da magla postaje gotovo nevidljiva. No svaka ta kapljica  zlata je vrijedan izvor vode, pa su se stanovnici ovih žednih područja dosjetili   kako iskoristiti maglu. Prikupljaju ju  sustavom mreža kojima se doslovno hvata  na svom putu preko planina. Uhvaćena magla kondenzira se na mreži i kanalićima  vodi do podnožja planina. “Hvataljke magle” dnevno prikupe i do 10 000 litara vode!!