Čitaonica | U korak s vremenom | Zanimljivosti

Početak veljače u znaku rekordne južine i obilnih oborina

03.02.2019. | Đurđica Marković

naslovnica

Južina kojom je počela ovogodišnja veljača jučer je dosegnula svoj vrhunac, a uz natrosječno visoke temperature zraka u dijelovima zemlje pale su i enormne količine kiše.

Visoke temperature obilježile su već početak dana. Tako je, primjerice, u najtoplijem Senju već rano ujutro izmjereno  za ovo doba godine visokih 17 ºC. U nastavku dana temperature su rasle, da bi u najtoplijem dijelu dana dosezale vrijednosti primjerenije proljeću, nego zimi.

Prema podacima sa meteoroloških postaja DHMZ-a, najviše dnevne temperature kretale su se 8 ºC izmjerenih u najsvježijem Pargu do čak  18,5 ºC izmjerenih u najtoplijem Sisku i Daruvaru. Samo malo manje toplo bilo je u Bjelovaru (17,9 ºC ), Zagrebu (Maksimir 17,1 ºC, Grič 16,6 ºC), Karlovcu (17 ºC ), Krapini (16,9 ºC ), Slavonskom Brodu (16,5 ºC), Varaždinu (16,4 ºC ), Županji (15,7 ºC). Najtopliji grad na Jadranu bio je Senj, u kome se u najtoplijem dijelu dana, baš kao i tijekom jutra, mjerilo 17 ºC!

Zanimljivost!

Najviša temperatura zraka izmjerena jučer u Zagrebu rekordno je visoka za drugi dan veljače, kako na meteorološkoj postaji Maksimir, gdje se temperature zraka sustavno mjere i bilježe od davne 1949. godine,  tako i na postaji Grič, gdje je jučerašnjih 16,6 ºC  najviša temperatura zraka izmjerena 2. veljače od kako je mjerenja na toj postaji (od 1881.)

Najviše dnevne temperature zraka na ostalim službenim meteorološkim postajama potražite ovdje!

Na Jadranu je bilo jakog i olujnog juga, koje je na dijelovima obale podiglo velike valove uz izraženu plimu.

Količina oborine koja je pala u posljednja 24 sata (do jutros u 7 sati), zaista je impozantna!

Najviše kiše, čak 106,9 mm,  zabilježeno ja na pulskom aerodromu, a slijede Pazin (97,2 mm), Pula (83 mm), Rijeka (64,7 mm), (Crni Lug Risnjak (62 mm), Begovo Razdolje (52,8 mm), Delnice (43 mm), Parg Čabar (48,2 mm), Zavižan (40,4 mm), Kukuljanovo (40 mm), Ploče (39,7 mm), Gospić (37,6 mm), Krk (31 mm).

Između 20 i 30 mm kiše palo je u Bakru, Imotskom, Malom Lošinju, Metkoviću, na riječkom aerodromu i Sinju,  dok je u Crikvenici, Dubrovniku (aerodrom), NP Mljet, Otočcu, Rabu i Senju palo između 10 i 20 mm kiše.

Kiše je bilo i u ostatku zemlje, no u značajno manjim količinama.

Istra na udaru snažnog grmljavinskog nevremena

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je sinoć istočni dio Istre, naročito Labinštinu i Pulu, gdje su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova, doznaje se iz županijskog područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Najdulja istarska rijeka, Mirna, zbog obilne je kiša izašla iz svog korita.

Danas slabljenje i prestanak kiše, obilnih pljuskova bit će još uglavnom u Dalmaciji, a slabit će i jugo

Danas će u većem dijelu zemlje biti promjenljivo, uglavnom na jugu i pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, a na jugu u prvom dijelu dana i pljuskove s grmljavinom, lokalno moguće i izraženije te obilnije.

U kopnenoj Hrvatskoj puhat će slab i umjeren vjetar južnih smjerova, koji će krajem dana te tijekom noći okrenuti na sjeverozapadnjak. Na Jadranu će umjereno i jako, na jugu prijepodne i olujno jugo, slabiti te okrenuti najprije na jugozapadnjak, a zatim na buru.

Jutarnje temperature zraka na kopnu između 7°C u gorskim i 14 °C u nizinskim predjelima, na Jadranu od 6 °C na njegovom sjevernom dijelu do 15°C na krajnjem jugu; najviše dnevne većinom između 10 i 15 °C, samo u gorskoj Hrvatskoj i malo niže.

Početak novog tjedna većinom suh, vjetrovit  i hladniji

Na sjevernom Jadranu novi tjedan će početi većinom sunčanim vremenom.  U ostatku zemlje bit će umjereno do pretežno oblačno, pri čemu u Dalmaciji mjestimice može pasti  malo kiše ili poneki pljusak, u gorskim predjelima moguć je snijeg.

Bit će vjetrovito. U kopnenoj Hrvatskoj bit će većinom umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a na Jadranu jake, podno Velebita na udare olujne bure.

Jutarnje temperature zraka na kopnu od -1 do 4 °C, na moru između 5 i 10 °C; najviše dnevne u kopnenim predjelima između 2 °C u gorskim područjima i 8 °C u istočnoj Slavoniji, a na obali i otocima od 8 do 13 °C.