Čitaonica | Zanimljivosti

Vikend u znaku iznadprosječno visokih temperatura zraka

23.03.2019. | Đurđica Marković

Na početku smo prvog vikenda kalendarskog proljeća. Uz obilje sunca, očekuju nas i  iznadprosječno visoke dnevne temperature zraka, pa će vikend biti idealan za aktivnosti na otvorenom i boravak u prirodi.

Koliko nam god  boravak na suncu godio, ne zaboravite da proljetno sunce  može biti vrlo opasno za kožu koja, nakon zimskih mjeseci, vrlo lako i brzo pocrveni. U danima vikenda sunčevo UV zračenje će biti umjerene jačine, što zahtijeva primjerenu zaštitu, kako ugodan i lijep vikend ne bi završio bolnim i neugodnim crvenilom.

Biometeorološke prilike tijekom vikenda će biti povoljne. Tegobe uzrokovane vremenom se ne očekuju, a sunčano, proljetno vrijeme poticajno će djelovati na raspoloženje, stanje energije i koncentraciju.

Sunčana i iznadprosječno topla, na Jadranu i umjereno vjetrovita subota

Subota će diljem Hrvatske biti sunčana. Ugođaj lijepog proljetnog dana u kopnenoj Hrvatskoj neće kvariti niti vjetar, koji će biti slab. Na Jadranu će biti vjetrovitije, ujutro uz umjerenu buru, a u nastavku dana uz sjeverozapadnjak umjerene jačine.

Uz obilje sunca, temperature će se u najtoplijem dijelu dana kretati između 15 20 °C na kopnu te od 18 do 23 °C na obali i otocima.

I u nedjelju sunčano i iznadprosječno toplo

I u nedjelju će se širom Hrvatske zadržati pretežno sunčano, a danju i iznadprosječno toplo vrijeme.
Vjetar će u kopnenim predjelima biti slab, promjenljiva smjera, dok će na Jadranu biti nešto vjetrovitije, ujutro uz slabu do umjerenu buru, a u nastavku dana uz sjeverozapadni vjetar.
Jutro će u kopnenim predjelima biti razmjerno svježe, s temperaturama zraka između 2 i 6 °C, na Jadranu osjetno toplije, od 8 do 14 °C. U najtoplijem dijelu dana širom zemlje će biti osjetno toplije od prosjeka za ovaj dio godine, s temperaturama zraka između 18 i 22 °C.