Čitaonica | Zanimljivosti

Vruće vam je i želite se osvježiti?

08.07.2015. | Đurđica Marković

Za vrućih ljetnih dana poput današnjeg potreba za voćem kojim ćemo se osvježiti i zasladiti izraženija je nego u bilo koje drugo doba godine.

Prava je sreća što postoje biljke kojima pašu dani puni sunca i vrućine,  i čijim se plodovima osvježavamo i sladimo baš za takvih dana.

U ovoj priči riječ je o opuzenskoj lubenici, čiji je ovogodišnji urod rekordan, a kvaliteta kakva se samo poželjeti može.

Odmah iza mandarina, lubenice su na drugoj mjestu po zastupljenosti poljoprivrednih sorti neretvanske doline. Na 250 ha urod lubenica je između 11 i 14 tisuća tona godišnje, što prvenstveno ovisi o godini, a ova je, kako kažu tamošnji uzgajivači, bila dobra.

Lubenice se sade početkom travnja, a berba počinje već krajem lipnja, a ova relativno brza proizvodnja blagodat je blage mediteranske klime u neretvanskoj dolini, tako da su to ujedno i prve lubenice koje dolaze na tržnice i supermarkete diljem zemlje.

U Hrvatskoj se pod lubenicama nalazi oko 450 ha na kojima se ukupno proizvede oko 20 tisuća tona, podaci govore u prilog stalnog povećanja ovog trenda zbog sve bolje kvalitete, ali i činjenice da su potrošeči sve svjesniji vrijednosti ove vrlo zdrave i ljeti posebno značajne biljke. Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske ili Grčke, nalaze se u našoj neposrednoj blizini te je problem uvoza i dalje jedan od gorućih problema ovdašnjih proizvođača jer je teško konkurirati niskim uvoznim cijenama. No, u prilog domaćoj proizvodnji svakako ide kvaliteta proizvoda koja je iz godine u godinu sve bolja. Ova godina, s puno sunčanih dana, bila je posebno pogodna za lubenicu tako da se svi u proizvodnom lancu nadaju rekordnim urodima.

Potrošnju lubenica potiču i nutricionisti naglašavajući njene prednosti i dobrobiti za naše zdravlje. Lubenica se isključivo konzumira sirova, pa se tako čuvaju svi njeni nutritivni elementi poput aminokiseline – citrulin koja se u organizmu pretvara u arginin koji utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Energetska vrijednost joj je mala pa je idealna za regulaciju tjelesne težine. Osim toga sadrži i antioksidanse od kojih su najpoznatiji vitamin C, likopen i betakaroteni koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.